tiistai 12. elokuuta 2014

Fredrik T. Olsson Ketjureaktio



Mikään ei saisi minua koskaan kirjoittamaan päiväkirjaa.

Paitsi yksi asia.

Tieto siitä, että pian ei olisi ketään lukemassa sitä.


Fredrik T. Olsson (1969) on ruotsalainen käsikirjoittaja, ohjaaja ja stand up-koomikko.  Ketjureaktio (Slutet på kedjan 2014) on hänen esikoisromaaninsa ja sen elokuvaoikeudet on jo myyty. Huomionarvoista on, että alkuperäisteos on julkaistu tänä vuonna ja mekin luemme silti jo samana vuonna kirjaa käännöksenä. Kirjan on suomentanut Anne Nurmi.

Tapahtumaketju alkaa purkautua, kun Berliinissä laitapuolenkulkija ahdistetaan syrjäiselle kadulle ja hänet räjäytetään ohjuksella Alppien juurella. Tosin tätä ennen on jo kirjassa  tapahtunut paljon. Amsterdamissa on kaapattu nuori, lahjakas, amerikkalainen sumerologi. Vastaavasti Ruotsissa katoaa sairaalasta itsemurhaa yrittänyt, armeijan palveluksessa ollut kryptologi, William Sandberg.

Ja vaikka hän luonnollisesti tiesi, että jossain tuolla oli toinen todellisuus – jossakin puupaneelien ja postilokeroiden takana hänen teoreettiset mallinsa olivat arkipäivää diplomaateille, sotilaille tai ulkomaankomennuksilla oleville agenteille – vaikka hän tiesi, hän oli onnistunut välttämään sen. Hän ei ollut yksinkertaisesti mukana siinä maailmassa, ja se teki hänestä valppaan ja oivaltavan ja mahdollisesti kykeneväisen kehittämään ratkaisuja, joille eivät olleet tunnusomaista lyhytnäköisyys, paniikki tai adrenaliinihuiput.

Williamin entinen vaimo Christina on toimittaja ja hän alkaa harjoittelijansa Leon kanssa etsiä Williamia. Eniten häntä ihmetyttää, että heidän entisestä kodistaan on kadonnut kaikki Williamin henkilökohtainen omaisuus, mutta ”tyttären” kuvat ovat seinällä. Matka suuntautuu vihjeen perusteella Amsterdamiin, mutta siellä he joutuvat kaaoksen keskelle.

Joko kaikki olivat lukittuina sairaalan muihin osiin tai sitten kadulla kulkeva huhu oli totta. Sen mukaan kaikki rakennuksessa olijat olivat kuolleet. Että kukaan ei vastannut siitä syystä puhelimeen, eivät potilaat eivätkä hoitajat eivätkä vierailijat.

Kidnappaajat pakottavat Janinen ja Williamin purkamaan yllättävästä paikasta löytynyttä nelikantaista koodia ja nuolenpääkirjoitusta sekä selvittämään koodia, jolla alkanut ketjureaktio saataisiin pysäytettyä. Ketä kidnappaajat ovat? Miten he tehtävässä onnistuvat on hurjan ja tehokkaasti kirjoitetun tarinan takana?  Onnistuuko William tehtävässä, jossa kaikki muut ovat epäonnistuneet?

Viruksella on kyky päästä kehon soluihin ja kopioida omaa perimäänsä niin että se pakottaa kehon tuottamaan soluja, joilla on viruksen DNA. Mitä jos virus pystyisi kantamaan mukanaan geenimateriaalia, jonka olemme valinneet itse? Mitä jos se voisi viedä materiaalin mukanaan soluihin ja pakottaa ne tuottamaan uusia soluja, jotka näyttäisivät sellaisilta kuin me haluamme, käyttämällä uusia geenejä vanhojen sijaan?

Käänteitä ja tapahtumia kirjassa on runsaasti. Kirja on hengästyttävää luettavaa, joka etenee vauhdilla. Jälleen kerran ”sattumalta” ollaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kirja on jännitysromaani, ehkä jopa parempi kuin Da Vinci –koodi. Tapahtumia kuvataan  liiaksi Williamin yksioikoisen ajattelutavan kautta. Toisin kuin Dan Brown suuntautuu historian salaisuuksien maailmaan, niin Olsson katsoo tulevaan.

Olemme tien päässä, hän sanoi. Emme pääse pidemmälle. Eikä tilannetta muuta muuksi se, että te raahaatte tänne valtavan määrän merkityksettömiä papereita.

Kirjoittaja ei ehkä ole osannut tarpeeksi asettua Janinen tai Christinan rooleihin tai sivuuttaa nämä liikaa. He ovat enemmän mukana kuin ’tarpeellisia’. Kirjan takakannen teksti on myös hämäävä, että ketjureaktio olisi pysäytettävissä eli ratkaisua tuskin on sen enempää kirjassa kuin todellisuudessa. Meidän todellisuudessa Ebola on liiankin hyvä esimerkki. Tarinan nopeatahtinen eteneminen kyseenalaistaa niin menneen kuin tulevan. Tarina avaa tulevaisuudenkuvan, joka voisi tapahtua ja herättää ajattelemaan, että näinkö sitä todellisuudessa toimittaisiin.  Olssonin Ketjureaktio on hyvä genrensä edustaja, kyllä sen seurassa viihtyy. Viihdyin itse tämän kirjan seurassa paremmin kuin Brownin kirjojen.

Fredrik T. Olsson Ketjureaktio
Tammi 2014. Kustantajalta.

4 kommenttia:

  1. Pitänee lisätä tuohon dekkarilistalle. Oivallinen bloggaus. Olen joskus muistaakseni jonku Dan Brownin lukenu, mutta Fredrik T. Olsson on kyllä ihan minulle vieras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä lukemisen arvoinen tulevaisuutta spekuloiva kirja. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen skenaario.

      Poista
  2. Osallistuit blogissani olleeseen arvontaan ja voitit Sarah Lotzin Kolmen. Laitathan minulle sähköpostia (annaminunlukea (at) gmail.com), jotta osaan laittaa kirjan tulemaan sinulle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin. Tämä on minun ensimmäinen arvontavoittoni. Kiitos.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!