lauantai 3. tammikuuta 2015

Kirja-ale & Helena Waris Vuori

Kolusin eilen kirja-alessa.

Löysin oikeastaan aika ihanat kirjat ja muuta tarpeellista. Ottaen huomioon pikkukaupungin piskuisen Suomalaisen. Mukin muodon korvaa blogi-idea.


Mitä sinun mukaasi tarttui?

Helena Waris Vuori


Helena Warikselta on aiemmin ilmestynyt fantasiatrilogia Uniin piirretty polku, Sudenlapset ja Talviverinen. Vuori on kuitenkin itsenäinen kirja eikä ole tarkoitettu jatkettavaksi.


Vuoren kertojana on 19-vuotias Lif, joka on menettänyt vanhempansa pari vuotta aiemmin lento-onnettomuudessa. Hän elää Norjan rannikolla saarnikaupungissa, jota hallitsee ”vuori”, jonka huippu on ainaisen pilvikerroksen peitossa. Huhutaan, että vuoren rinteellä on hotelli. Kukaan ei ole koskaan kiivennyt vuoren huipulle, eikä tiedetä mitä pilvipeitteen yläpuolella on. Tämä on tarinan alku fantasiakertomukselle.Eräänä aamuna Lifin ovelta kuuluu määrätietoinen koputus. Sähköt ovat katkenneet ja naapurissa asuva rockmuusikko työntyy puoliväkisin Lifin luokse aamiaiselle, kun saa kuulla, että tällä on retkikeitin. Lif on epäsosiaalinen, kaikkea epäilevä nuori nainen, joka ei pidä tilanteesta.


Inhoan vieraita, kutsuttujakin. Sitä paitsi en ole pukeutunut, pessyt naamaani tai kammannut tukkaani. On liian aikaista mihinkään.


Mennessään myöhemmin päivällä työpaikalleen katakombeihin hän saa kuulla johtajattarelta, että hän saa potkut ja että hänen on lähdettävä pikimmiten kiipeämään vuorelle niin ylös kuin mahdollista. Katakombien huhutaan sisältävän pelottavia salaisuuksia.


Vähitellen hänelle selviää, että muutkin Lif-nimiset tyttöt sekä Leif-nimiset pojat ovat saaneet samantapaiset ohjeet ja vain kaksi heistä lopulta selviää raknarökistä. Kehen voi lopulta luottaa, kuka on kenenkin pari? Tarina tuo heti mieleen Suzanne Collinsin Nälkäpelin Katnissin, johon löytyy yhtymäkohtia, mutta Vuoren juoni on kuitenkin luotu Skandinaaviseen mytologiaan pohjautuen. Henkilöiden todellinen olemus paljastuu vasta vähitellen. Viikinkien taruston parempi tuntemus avaisi kirjaa varmaan enemmän.


Vuori on fantasiaa parhaimmillaan. Viikinkien jumaltarustoa on hyödynnetty nykyajassa. Kännykkä piippaa tekstiviestiä vielä kaiken jälkeenkin.


Sinä tarvitset puhelimen. Eikä mikä tahansa luuri kelpaa… Vidar, muistatko mihin pistin sen kännykän? Vanhus alkaa touhuta kirjoituspöytänsä laatikoiden kimpussa.

Emme kuule pientä piippausta yläpuolellamme. Emme näe, kun takin taskussa vihertävä näyttö syttyy eloon.


Helena Wariksen aiempi tuotanto on minulle tuntematon, mutta tämän jälkeen jatkan siihen tutustumista. Vuori on vaikuttava lukukokemus. Waris ei kerää turhia juonen sivukiemuroita mukaan. Tarina olisi saanut olla laajempikin. Kirja sopii kaiken ikäisille. Suosittelen. Nautin tästä huikeasta tarinasta.

Helena Waris Vuori
Otava 2014.

Kirjablogistien joululahja toiselta toiselle. Kiitos Joanna von Scarlett.

8 kommenttia:

 1. En ole ehtinyt vielä kirja-aleissa juurikaan kiertää kun rauhoitun täällä erämaassa... Tänne tulomatkalla pistäydyimme kuitenkin Oulun Akateemisessa mistä viime kesänä tarttui useampi alle kaksi vuotta (pari ole edellisen syksyn tuotantoa) suomalainen romaani n. kolmen euron keskihintaan. Nyt en ottanu kuin Kyllikki ja Saara Villan Äidin lokikirjan. Kun palaan Etelään niin sitten en varmaan voi taas olla ostamatta uutta lisää ylitsepursuavaan lukemattomien kasaani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulunkin Akateeminen olisi upea Porvoon piskuiseen Suomalaiseen verrattuna. Kunhan pääset takaisin arkeen, niin eiköhän kirjoja kerry.

   Poista
 2. Holstin Mitä he toisilleen tekivät oli yksi toissavuoden suosikkejani. Mietin, josko olisin sen hankkinut alesta omaan hyllyyni, mutta se jäi ostamatta, koska oli niin paljon muitakin kiinnostavia.

  Vuori kiinnostaa minua kovasti. En ole Helena Wuorta lukenut lainkaan, mutta Vuori voisi olla hyvä tapa aloittaa tutustuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Holstista ja iloitsin löytäessäni sen. En ole lukenut, mutta luulen sen toimivan minulle.

   Huomaatko Annami, minun osto pinossa on Kirottu ajan katoava virta. Opinkohan koskaan tuon kirjan nimeä? Ostin sen sinun haastetta ajatellen.

   Minuakin Vuori kiinnosti, kun näin muiden blogeissa. Ja sitten löysin sen jouluaattona. Pidin kovasti tarinasta.

   Poista
  2. En huomannut, koska kirja jäi hieman peittoon. Tuo nimi on todellakin hankala. Toivottavasti kirja on hyvä.

   Poista
  3. Toivon mukaan, kirja, josta haluaisin pitää. Aion blogata muutkin häneltä.

   Poista
 3. Hienoa kuulla, että kirjavalintani onnistui :) Tehtävä ei nimittäin ollut kovin helppo, kun olet lukenut jo niin valtavasti. Mukavia lukuhetkiä uusien haasteiden parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuori oli erittäin onnistunut eli jää kirjahyllyyni. En lue paljon scifiä, mutta pidin valtavasti Unikäärmeestä, Teemestarinkirjasta, Ilottomien ihmisten kylästä, Maresista ja tästä Vuoresta. Et ollut helpon tehtävän edessä, enkä minäkään. Lähetin kirjan kustannusalan ihmiselle.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!