sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Armas aika ja Talven hopeiset hiutaleet




Paavo Halonen, Antti Kauppinen & Ulla Kokki Armas aika – Intohimona joulu
Pidän joulukirjoista ja olen kerännyt niitä pitkään. Esittelin erilaisia joulukirjoja täällä.  Nostan tässä esiin kaksi hyvin erilaista joulukirjaa. Joulu on elämän parasta aikaa; pöytä on katettu ja koti kaunis. Armas aika alkaa juhlien valmistelusta ja päättyy rääppiäisiin. Se sisältää reseptit koko kattaukseen. Jotain vanhaa, mutta paljon uutta, sekä tuttuja että yllättäviä makuja. Myös silmäruokaa perinteen ystäville.
Joulu juhlista jaloin on tekijöiden esipuhe, jossa todetaan, että lähempää tarkasteltuna monet joulun ruoat osoittautuvat uusiksi tulokkaiksi. Tavat ovat aina muuttuneet ja muuttuvat vastakin. Joulu on elinvoimainen juhla, koska se pystyy uudistumaan.
Aattoa koko marraskuu luvussa esitetään muutama koristeluvinkki, kuten himmelin ja origamin tekeminen ja hyötäminen, mutta pääasiassa keskitytään resepteihin ja naposteluun. Tehdään perinteisiä pipareita, vesirinkeleitä erilaisilla täytevaihtoehdoilla, punajuurikeittoa, teeleipiä, popkorneja sekä maustemuffinseja.

Ähkystä ähkyyn… aluksi haetaan kylmiä ruokia kaksi-kolme kertaa, lämpimistä ruoista nautitaan ensin kalaa ja sen jälkeen laatikoita ja liharuokia unohtamatta ruokajuomia. Sitten napostellaan mätejä ja suolaisia lisukkeita. Jälkiruoaksi hedelmäsalaattia. Sitten kaikki lakoavat lepäämään, kunnes joku jaksaa nousta lämmittämään glögiä ja laittaa kahvin tulemaan joulun makeiden leivonnaisten kera. Suolaisen himon herätessä haetaan keittiöstä nokareita lautaselle… 

Tämän luvun resepteissä käytetään voita, kuohukermaa ja täysmaitoa. Reseptit alkaa perinteisellä riisipuurolla, mutta tarjotaan vaihtoehdoiksi uuniohrapuuroa, tuorepuuroa tai naurispuuroa. Sitten on muutama leipäohje ja päästään salaatteihin, joista tietenkin ensimmäisenä rosolli ja sienisalaatti. Eksoottisempia ovat papaijasalaatti, Kaukoidän rapusalaatti, Insalata verde tai idut ja versot.

Kotijuuston jälkeen siirrytään kasvisruokiin, joita ovat esimerkiksi kasvisterriini, munakoisosatsivi, halloumihuuma, Adžab-sandali ym. unohtamatta perinteisiä laatikoita. Seuraavana tulevat kalaruoat, jotka alkaa silliohjeilla, sitten seuraa graavilohta, punaista kalakeittoa, mantelikalaa, kuhaa à la Walewska ja kaikkein tärkein on tryffelikermakastike kalalle. Liharuokina tarjotaan sherryistä maksapateeta, karjalanpaistia poronlihalla, yrttisää joululammasta, kastanjakalkkunaa, viiriäisiä kir royale tai hedelmäankkaa.
Suu makeaksi kertoo, että joulu on poikkeustila. Silloin saa syödä niin paljon makeaa kuin haluaa. Onkin hyvä pitää vähintään kolmea konvehtirasiaa jatkuvasti käden ulottuvilla. Luvussa tehdään jälkiruokia, kahvileipiä, karkkeja ja joulujuomia.
Luvussa tehdään mm. hedelmäsalaattia, créme caramel, suklaavanukas, suklaakeksejä, Lähi-Idän hunajakakkua, Alakylän maustekakkua ym. kakkuja, omenapersimonpaistosta, luumuinwn Charlotte Russe ja tietenkin Sacherkakku. Karkkeina tehdään kettukarkkeja, karpalofudgetteja, lehmäkarkkeja, nekkuja, amerikkalaisia ihanuuksia… Lopuksi tehdään glögejä, chilikaakaota, maustekahvia, munatotia, kotikaljaa, joulusimaa, roomalaista hehkuviiniä ja kuusenkerkkävotkaa.
Rääppiäiset kertoo, miten tähteitä voidaan hyödyntää. Rosollista voi tehdä röstejä, kalojen loput voi käyttää blinien kanssa, joulupuurosta pannukakkua. Lihat voi käyttää uuden vuoden perunasalaattiin tai voileipien päälle.
Kun asiaa tarkemmin miettii, koko vuosi on yhtä pitkää, nautinnollista aattoa. Mikäkö jäi puuttumaan? No, kinkku! 

Tämä kirja on olemukseltaan rustiikkinen, hieman ylellisen kaunis niin kuin jouluun sopiikin. Suosittelen tätä kirjaa joulun virikekirjaksi, minusta on ihana selailla joulukirjoja, suunnitella jotain uuttakin joulupöytäään. Meillä jokaisella on omat perinteet, jotka haluamme kuljettaa mukanamme, ja joita voimme hieman uudistaa.
Paavo Halonen, Antti Kauppinen & Ulla Kokki Armas aika – Intohimona joulu
Schildts & Söderströms 2015
Kustantajalta. Kiitoksin.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Meillä jatketaan kirjahyllyjen siirtoa ja Lundian kasaamista ja välillä tehdään valkosuklaalla koristeltuja piparkakkuja käyttäen kissa-,  poro-, tähdenlento-, lumikidemuotteja. Viime viikonloppuna löytyi aivan ihana kissamuotti Tukholman Gamla Stanin putiikista ja eilen vielä uutukainen Porvoon vanhasta kaupungista.



Ilona Pietiläinen Talven hopeiset hiutaleet – Koti pukeutuu joulun tunnelmiin
Yritän napata kiinni hiljaa taivaalta leijuvan hiutaleen sen täydellinen kauneus paljastuu vasta harmaan lapasen päällä. Huomaan miettiväni kuinka ihmeessä sen herkkyyden voisi tallettaa – kauneus on pysyvää ohikiitävästä hetkestä huolimatta. Sellaisen ohikiitävän kauneuden tahdon rakentaa kotiinikin joulun ajaksi – venytän sitä lyhyttä aikaa aloittamalla valmistelut jo hyvissä ajoin. Jo nyt. Tänään voit siis jo aloittaa kaiken joulustelun hössöttämisen – se on parasta alkutalven puuhaa.
Edellinen kirja oli keittokirja, mutta nyt kurkistamme ihanaan katselukirjaan. Kirjassaan Ilona Pietiläinen rakentaa asetelmia, tunnelmia ja hetkiä. Tehdään erilaisia kransseja, tutustutaan syksyn värileikkiin, tehdään jäätuikkuja ja välillä ollaan sikin sokin, välillä täytetään kukkalaatikoita, muistetaan lintubaari, tutustutaan huvimajan talveen, tehdään paketteja ja luodaan paljon erilaisia asetelmia. Kranssien materiaalia kerätään jo kesän lopulla, sillä niihin tarvitaan sammalta, käpyjä, jäkälää…
Huvimaja on paikka, joka puetaan jokaisena vuotena uuteen asuun – keväisin odottamaan kesää ja syksyisin odottamaan talven herkkuhetkiä. Pakkasellakin grillataan herkkuja. Viluisat saavat päälleen lämmittävät viltit ja avotulen lämmössä nautitaan kuulaista talvipäivistä.

Kasveista tutustumme hortensiaan, marja-aroniaan, krysanteemeihin, vaahteraan ja lumimarjaan.
Resepteistä löytyy kanelilettuja, sydänpuuroa, paahdettuja juureksia, herkkuhetki, paahdettuja manteleita, tähtipiirakka, tontun taikajuoma, pakkaspäivän herkkuja ym. ym.
Kynttilän liekit lepattavat iloisena pimenevässä jouluillassa. Jaloissani on lahjapaketista esiin käärimäni villasukat – ne tuntuvat löytäneen oman paikkansa varpaideni lämmittäjinä. Kuuntelen hiljaisuutta - syliini työntyy koira, joka odottaa halausta itselleen. Sen laskuopin mukaan halauksia ei voi saada liikaa – olen niin samaa mieltä.

Nautin pitkään syksystä,  puiden ja pensaiden syysväreistä ja hedelmysten moninaisuudesta.  Pidän syksyn pimeistä illoista ja takan lämmöstä. Olen maltillinen joulun odotuksen suhteen. En ole erityisen innostunut joulusta ennen aikojaan eli en kaivele joulukoristeita syksyllä esille. Asun kuitenkin maalla, meillä ei ole katuvaloja edes päätiellä, joten ulkovalot laitetaan joulukuun alussa. Ne luovat tunnelmaa. Sen sijaan pidän asetelmien teosta, kranssien rakentamisesta, kuistin koristelemisesta, nautin lyhdyistä ja koristeista. Luonnonmateriaali on ihastuttavan runsasta.
Pietilän kirja on ainutlaatuisen sopiva minunlaiselle hillitylle jouluihmiselle, joka rakastaa joulun salaisuuksia, mutta ajoittaa sen maltillisesti. Talven hopeiset hiutaleet on ihastuttava opas tekemiseen ja haaveiluun.  Parasta kirjassa on luonnonmateriaalien läsnäolo, enkelit toivoakseni muistuttavat, että joulu ei ole tehty krääsästä ja  materiasta. Joululla on ihan sanomakin. Kirjan kokoa mietin, kerään joulukirjoja. Nämä foliot ovat hankalia kirjahyllyssä, koska en hyväksy, että kirjoja pinotaan päällekkäin ja poikittaisia ei tunnista. Kevätihmisen kirjan koko vastaa minun toiveisiin.
Ilona Pietiläinen Talven hopeiset hiutaleet – Koti pukeutuu joulun tunnelmiin
Docendo 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.
Kirjan voit hankkia Docendon verkkokaupasta täältä.

6 kommenttia:

  1. Pietiläinen tekee kauniita kirjoja ja tunnelmia, joita on ihana katsella.

    VastaaPoista
  2. Tämä on oikea joulupostaus. Ja sinä lukeudut täysillä jouluihmiseksi.
    Minä teen joulun melko vähäeleisesti, niin syömisten kuin koristelujenkin suhteen. Tykkään kyllä katsella ja lukea tuollaisia kirjoja, mitä esittelet. Siis lainaan, mikäli kirjastossa on.
    Hyvää itsenäisyyspäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aina ajattelen, että yritän päästä väkisin jouluun. Huokailen, kun blogeissa alkaa joulu jo marraskuussa. Se varmaan sinun syysi / ansiosi, kun käyn sivuillasi niin ihastelen lunta ja poroja. Kohta haluan valkea joulun. Aimarii olet ihana.

      Poista
  3. Armas aika on yksi ihanimmista joulukirjoista ikinä. Pidän sen ylellisestä, mutta kuitenkin rouheasta tunnelmasta, visuaalisen maailman vermeerläisyydestä jne.

    Talven hopeiset hiutaleet on kaunis kirja, mutta omaan makuuni siinä on kaikkea liikaa. Toisaalta jouluna saakin rönsyillä.

    Kaunista joulun odotusta!

    T. Lumiomenan Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Armas aika on tosi hieno, rustiikkimaisen hieno. Pidän sen koostakin, helppo käsitellä. Kerään joulukirjoja, etenkin joulukeittokirjoja. En ole keittokirjojen keräilijä, mutta pidän joulusta oikein ajoitettuna.

      Jouluiloa teille myös!

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!